Thursday, February 12, 2015

Umrah 2014 Part 2

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.

Jadi, setelah beberapa hari di Madinah, aku dan keluarga pun memulakan misi utama ke tanah arab ni yakni menunaikan ibadah umrah :') Sepanjang perjalanan diselitkan dengan talbiah, tidur dan tengok cerita pada zaman nabi di dalam van membuatkan aku rasa bersemangat dan bertenaga.

Part 2 : Makkah.

Kitorg terus check in kat hotel Safwa Orkid, bebetul sebelah dataran yang dekat dgn pintu masjid. Lepas tu terus buat umrah.

Alhamdulillah.

I feel so blessed. Thanks Ya Rabb for this rizq. :')

Umrah

Mula2 sampai terus buat tawaf. Start dari hajarul aswad. Hajarul aswad tu rendah. So, kita hanya berpandukan lampu hijau kat tepi tiang. Angkat tangan pandang hajarul aswad kalau xbole kucup, sentuh atau guna tongkat. So start dari situ, tawaf anticlockwise sebanyak 7 kali. Lepas tu solat sunat belakang makam ibrahim. Kemudian, gerak ke bukit safa dan marwah untuk saei, ulang alik 7 kali. Untuk lelaki disunnahkan berlari2 anak. Ada lampu hijau kat atas syiling untuk kita buat rujukan. Lepas je saei tu, terus tahalul. Aku mak mertua aku yang tolong potong rambut, dia selak sket tudung, lepas gunting sket. Husby? Of course la botak licin. Comel! :p

Melawat tempat sejarah



Friday, January 23, 2015

Umrah 2014 Part 1

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.

So, about last 10 months ago, ahak, you get it right. Dah lama. Dah basi. Tapi aku peduli apa. Kikiki. Last 10 months ago, i went to perform Umrah with my husband, FIL, MIL and all my SIL! Alhamdulillah.

All i can say it was the best feeling ever. Bayangkan pergi kat tempat yang nabi kita tinggal. I was like, mesti nabi lalu sini kan? ;')

Pastu faham tak perasaan membuak2 nak tengok kaabah? Dapat tengok tu macam tergamam jakun tapi kaver. Sedangkan ligat simpan dalam memori macam mana rupa dan saiz kaabah tu. Siap teringat cerita2 sirah kat situ.

Part 1 : Madinah.

Malaysia - Abu Dhabi : 8 hours by flight
Abu Dhabi - Jeddah : 3 hours by flight
Jeddah - Madinah : 9 hours by van

Penat perjalanan je memang toksah cakap. Tapi sampai je madinah betul2 depan masjid nabawi, hilang letih. Pastu masuk hotel yang sebelah pintu pagar masjid nabawi. Alhamdulillah dekat. Cuma kalau dekat ni kemengadaan dah azan baru nak siap tu memang agak melampau. Banyak waktu mesti lari2 termengah2 pastu carik port utk solat dapat la tempat yg bukan idaman. Nasib baik jarak antara habis azan dengan mula solat tu lama. So still okay lagi la berlari2 pun. Jangan tiru aksi ini. *Insap.

1000 kali ganda

Berdasarkan hadith (check la ye hadith mana), solat di Masjid Nabawi 1000 kali ganda dari masjid biasa. Jadi jangan lepaskan peluang keemasan ini. Gigirl kalau masa umrah ni memang sayang sket klau datang bulan. Sebab tu aku telan ubat penahan datang bulan. Takde la tak dtg, tp dia mcm drag sket masa. Cari kat farmasi ek.


Raudah.

Ada satu tempat antara makam nabi dengan mimbar ni dipanggil raudah. Tempat mustajab doa. Aku pergi skali je. Orang punya la penuh himpit2, pijak2. Faham2 je la saiz kita orang asia nak dibandingkan dengan orang arab. So, be careful. Safety first.

Jangan risau tak reti cakap arab atau english.

Korang bedal je cakap melayu dengan mak2 dan pak2 arab. Dorang punya bahasa melayu/indonesia A+. In fact, dorang suka sangat dengan orang malaysia dan negara serumpun. Malaysia bagusss. Gitu. So, teruskanlah jaga nama baik negara :)

Melawat tempat bersejarah

Beberapa hari di Madinah membolehkan kami melawat tempat sejarah. Aku memang suka kajian2 arkeologi ni. Amboi. Takyah la kajian sangat. Kitorg jalan2 sekitar Bukit uhud siap beli kurma basah sejuk, perkuburan Baqi', lalu2 sebelah masjid qiblatain ( masjid di mana arahan kiblat ditukar) dan singgah solat di masjid quba'.

Shopping

"Tawaf kidai" adalah istilah shopping kt sini. Aku sarankan bab2 shopping ni shopping kat Madinah. Pilihan lebih banyak, murah dan menggembirakan. But remember, shopping is your third priority. Firstly of course your ibadah. Secondly,haruslah lawat tempat sejarah. Shopping pulak kene jaga2. Ada satu hari ni, bila aku tengok2 jubah pastu tak jadi beli, kemain marah lagi adik tu. High pitch engko tahu. Jadi ingat. Jangan selongkar2 sangat barang sebab kalau xjadi beli memang kene jalan selaju mungkin lesapkan diri. Nasib baik harga barang untuk kite orang malaysia/indo lebih murah dari dorang jual kepada orang arab sendiri. Lega hati ini. Kehkeh.

Miqat di Masjid Bir Ali

Jadi, antara rukun untuk membuat umrah adalah miqat. Di miqat ni kita akan mulakan niat, berihram dan dah boleh mula talbiah. Tapi bab pakai kain hram tu dah start pakai siap2 dekat hotel pun takpe. Yang penting masa dah betul2 nak mula berihram ni kita dah set dalam minda untuk tidak melakukan larangan ketika berihram. So, the journey to the cleaning of the soul has begun.

Thats all for my story in Madinah.

Part 2 : Makkah will be updated real soon.



Friday, November 22, 2013

Australia, Aku Datang! (Bahagian 4)

Assalamualaikum.

Tak habes lagi cerita tentang trip hari tu disebabkan banyak kekangan waktu. Tapi sebab aku nak simpan jugak travelog atau memoir jenjalan ni, jadi aku just blog it out like a boss, nigga. Huah3.

Gold Coast - Sydney - Malaysia

Pada episod yang lalu aku ada tulis tentang special place yang suami aku merahsiakan dari aku sampai ke depan gate airport. Entry lalu di sini. Dia dengan penuh gedik merungkaikan misteri yang sekian lama aku tunggu. And i was like, betul ke? Lahhh. I thought we are going to Perth jumpa Mat Lutfi. Kahkah. K. (peminat pandangan Mat Lutfi)

Seperti tertera kat tajuk kecik, kitorg telah pegi Gold Coast! Harga tiket ke Gold Coast dari Adelaide tak tahu. Maybe dalam 100 - 200 AUD. Maybe. So, simpan duit. :)

Seperti biasa, sampai je airport kitorg tak tahu nak pegi mana sebab suami takde tempah2 hotel atau backpackers punya tempat tinggal. Nampak tak adventure perjalanan ni? Huhu.

Jadi kitorg telah ke Surfer Paradise as suggested by pemandu teksi yang peramah. Dia bawak kitorg pegi tinggal dekat Grand Chancellor Hotel dekat Surfer Paradise tu. 1 malam adalah hanya 100 AUD.

Day 1

Hari pertama je dah buat pasal bangun lambat sebab terlalu penat. Pukul 11 ke pukul 1 kitorg bangun lepas subuh tu. So, tak dapat nak jalan-jalan. Kitorg hanyalah pegi makan, cari kerete sewa dekat dengan hotel dan jalan-jalan dekat Pasific Fair Shopping Center.


Makanan parsi. Not bad. Tapi cepat muak.
 Restoren ni berhampiran hotel Grand Chancellor. Harga sepinggan lebih kurang 15 AUD. Nasi kat Aussie ni takde lagi under 10 AUD yang aku jumpa. Fast food, yes.

Kereta Sewa Nissan Micra
 Kereta sewa ni harganya dalam 70 AUD/day. kot. tak ingat sangat. Yang aku ingat bagi 500 AUD sebagai cagaran. Nanti dia pulangkan balik 500 AUD. Kat sini tak perlu ada kad kredit untuk sewa. Yeaaa.

Lepas tu pegi Harbour Town jalan2 dan ternampak 1 mesej tertampal dekat kedai2 which is, esoknye 25 April is Anzac Day. Oh, we just burnt 1 day. Semuaaaaa kedai tutup. Sikit jek yang bukak. Sobs

 Sedih. Jadi kitorg jalan2 kat pasar malam tepi pantai Surfer Paradise sambil memikirkan apa nak buat keesokan hari.


Pasar seni malam. Takde jual makanan pun. Barang jek

Chilling out tepi pantai sambil berborak tentang Islam :)


OOTD sangat


Day 2

"Nak buat ape kedai banyak tutup ni?"kata Izzah sambil bershopping kat kedai yang bukak walaupun 1,2 kedai je bukak

Tempat murah untuk shopping, Harbour Town was closed. :/

Beli air kat kedai Candy
Tapi kedai makan bukak jek. Kedai shopping tutup. Haih.

Then, we have decided to jalan-jalan tepi pantai kat tepi taman orang berBBQ


Macam gedik je
Test kekuatan suami
Kuat jugak rupenye. :O
Oh ye. Tak ingat hari ke berapa ntah kitorg tukar hotel sebab grand chancellor full untuk weekend. So kitorg tukar hotel betul2 depan Chancellor yg tak se gah Chancellor tp harga 120 AUD per night. Boleh tahan mahal.


Day 3

We go to Warner Bros Theme parkkk! Again kerugian sebab beli tiket pakej dekat tepi2 hotel. Beli pakej lebih murah dari beli untuk 1 Park je. 3 Parks berharga 90 - 100 AUD. Sehari pegi 1 park. Tapi kami hanya ada 1 hari je. Sobs. Pakej tu adalah

1. Movie World Warner Bros Theme Park. (macam genting)
2. Wet N Wild Water Park (macam sunway lagoon)
3. Underwater world. (macam aquaria)

Jadi sebelum pegi Gold Coast untuk benda2 ni, kena pastikan cukup 3 hari dan takde cuti umum okay :)

Okay. Papehal sebelum pegi main pegi amek map tempat ni dulu ye. Sebab besar sesangat tempat ni.

Amek gambo dulu. Taken by a Malay bro
Oh ye. God Coast ni ramaaaaaai gila orang Malaysia. Dekat hotel jumpa, dekat movie world jumpa, dekat surau. Hoho.

Nampak tak belakang tu? Dasyatttt.






Roller coster - Escape. Superman punya
Sape penakut baik takyah naik. Dia punya laju sampai takleh bukak mata.






Poyo


Hai, bole mengorat?



1 lagi roller coaster. Tapi tak seseram escape. Ni batman punya





cantik bangunan tipu ni








Ramai betul omputih kat sini :B


Muka mintak penampo je batman dia

Kubur sebelah musalla. pandai derang buat orang insaf

Musalla! Best. Laki pompan asing. siap ada tempat wuduk. Good job Movie World

Green Lantern punya. Tak naik pun. Hihihi
Day 4 aku pun pulang ke Sydney sbb beli tiket pegi balik Malaysia - sydney. Oh ye. Hampir jugak kitorg tertinggal flight balik sydney. ong putih jaga kaunter Tiger Airways tu cakap "You just made it" buat kitorg rasa menang pertandingan sebab like seriously jauh kitorg lari2 dalam airport macam cerita korea. Such a freaking experienced. Fuhh.

Dekat sydney duduk hotel backpakers (under 100 AUD) dekat dengan paddy market. kat sini tempat jual keychain t shirt bagai. Orang Malaysia pun ade jual siap tulis dalam BM lagi. Pandai ye korang tarik perhatian.

eh, penat lah menaip ni

Bye2 Australia. Till we meet again :)

Tu je. Bye!
 :)