Friday, October 5, 2012

Cerpen : Konspirasi


“Tolong aku” pinta Henry Patrova.

Azreil Miller memandang Henry dengan kerutan di dahi. Azreil diam.

“Tolong aku Azreil. Aku tah tahan” Henry meminta bantuan Azreil. Azreil tidak mahu membantu. Dia tidak mahu campur tangan urusan Henry dengan Frank Gail. Frank berbahaya.

“Apa kau borak dengan Azreil tu Henry? Mari sini” Dari jauh tedengar laungan Frank. Frank menggunakan isyarat tangan memanggil Henry. Henry memandang Azreil. Minta belas. Henry kemudian mendekati Frank.

“Pegang sini” Frank mengarahkan Henry memegang kain sebelah dalam poket belakang seluarnya. Azreil memandang Frank.

“Jangan sibuk,si kacak” marah Frank kepada Azreil.

Azreil memandang mereka pergi. Hatinya sakit dengan kelakuan jijik Frank. Frank melakukan penderaan seksual songsang kepada ramai banduan di situ. Henry bukan mangsanya yang pertama.

Azreil, Henry dan Frank merupakan banduan di penjara Illinois , Amerika. Mereka berada di situ atas kesalahan-kesalahan tertentu. Frank dimasukkan ke penjara itu atas tuduhan merogol kanak-kanak perempuan dan melakukan pembunuhan ke atas seorang lelaki yang tidak mahu bersamanya. Henry pula dipenjarakan kerana mencuri kereta.

Namun berbeza pada Azreil. Azreil merupakan seorang bekas ajen FBI. Dia berada di situ bersebab. Mahu menyelamatkan keluarga dan kekasihnya. Mikaila ; yang diculik dan diancam bunuh! Dia sengaja merasuah seorang pegawai polis dan dengan sengaja biar dirinya tertangkap agar dia dapat memasuki penjara di Illinois itu.

3 bulan sebelumnya.

“Sayang, tolong. Mereka mahu bunuh saya!” rayu Mikaila ketika menguhubungi Azreil. Ketika itu seorang ejen FBI bertubuh sasa mengacukan pistol jenis silencer ke kepala Mikaila. Ejen tersebut merampas telefon dari Mikaila.

“Kau dengar kekasih kau itu Azreil?” soal ejen FBI bertubuh sasa itu.

“Celaka! Kau jangan apa-apakan dia! “ marah Azreil. Azreil menumbuk dinding tandas awam tempat dia menjawab panggilan ugutan itu. Ejen FBI bertubuh sasa meneruskan perbualan.

“Dapatkan Gerard. Jangan biar sesiapa dekat padanya. Aku mahu kau bawa dia keluar hidup-hidup dari penjara itu” Ejen FBI bertubuh sasa memberi arahan.

“Kau mahu aku larikan dia dari penjara? Kau memang keji! Tuan Gabenor sudah hilang akal!”maki Azreil. Namun suaranya diperlahankan agar tiada siapa mendengar perbualannya.

“Azreil. Tenang. Jangan cepat naik angin. Ibu kau di Florida aku lihat tenang orangnya” Ejen FBI cuba meledakkan marah Azreil dengan ugutan demi ugutan.

“Jahanam!” Azreil mengetap giginya menahan marah.

“Kau tahu rahsia Gabenor. Jadi, kau bertanggungjawab tentang itu” Ejen FBI bertubuh sasa mematikan panggilan.

Penjara Illinois, 4 p.m

Azreil duduk di bangku tepi padang tempat para banduan berkumpul pada waktu petang.

“Kau sudah tahu bila mahu keluar?” soal Gerard. Gerard menghampiri Azreil. Gerard adalah adik kepada Gabenor. Gabenor kepada negara yang penuh konspirasi itu. Gerard berada di situ atas kesalahan membunuh.

“Malam ni kita gerak. Tiada lagi kesalahan seperti sebelum ini. Kita hampir tertangkap kerana kebodohan kau Gerard” Azreil melihat sekeliling jika ada polis kawalan yang mendengar mereka.

“Kau pasti kita akan selamat sejurus kita keluar dari sini?”soal Gerard risau.

“Aku sudah selesaikan semua itu. Kita akan lari ikut Fringe” Fringe adalah salah satu jalan di luar penjara. Jalan itu selamat dari polis. Azreil sudah lakukan kajian terperinci tentang itu.

“Henry dan Frank juga akan ikut? Kau pasti tentang tu?”soal Gerard tidak puas hati.

“Kau mahu rancangan kita rosak? Mereka sudah dengar perbualan kita. Mereka akan menggagalkan rancangan kita jika mereka tidak lari bersama kita. Kerana mereka juga menolong kita cari jalan keluar” Azreil memandang Gerard tajam.

Gerard diam. Gerard memandang Henry dan Frank yang dalam masa yang sama sedang memandang mereka dari jauh.

Penjara Illinois, 11.30 p.m

“Saya mahu kesemua banduan itu tertangkap hidup atau mati! Jangan lepaskan sesiapa.” arah Warden penjara Illinois. Kereta polis dan anjing polis merata-rata di sekitar Illinois.

“Kita berpecah di sini. Ambil jalan masing-masing” arah Azreil kepada Frank dan Henry setelah mereka melarikan diri dari penjara Illinois. Frank dan Henry menurut. Mereka berdua berpecah. Mereka lari sepantas mungkin.

“Ikut aku Gerard” Azreil dan Gerard berlari ke arah satu bangunan lama. Di situ FBI bertubuh sasa sudah menunggu mereka berdua.

Setibanya di bangunan lama itu, Mikaila berlari ke arah Azreil.

“Azreil!” Mikaila memeluk Azreil. Azreil tersenyum pada Mikaila.

“Kamu okay?” Azreil merenung Mikaila. Mikaila mengangguk.

Ejen FBI bertubuh sasa menghampiri Azreil. Dia menujah pistol jenis silencernya ke kepala Azreil.

“Aku sudah lakukan apa kau suruh, anjing!” Azreil menjerit. Azreil kemudian menyambung kata-katanya.

“Aku tidak perlu berada di situ pada waktu itu. Aku tidak perlu tahu adik Gabenor membunuh Naib Presiden!” Azreil memandang ejen FBI bertubuh sasa, 'anjing' suruhan Gabenor.

“Malangnya kau ada di situ. Kau tahu terlalu banyak perkara Azreil. Gabenor mahu kau lenyap.” Ejen FBI itu mengalihkan pistolnya ke kepala Mikaila. Mikaila ditembak laju. Peluru menembusi kepala Mikaila. Mikaila sudah tidak bernyawa.

“Binatang!” Azreil cuba melawan. Namun ejen FBI bertubuh sasa itu bergerak lebih pantas. Azreil ditembak di bahagian dada. Azreil jatuh tersungkur.

“Kebenaran pasti akan menang.” Itu kata-kata akhir Azreil sebelum dia menghembus nafas yang terakhir. Ejen FBI bertubuh sasa menyimpan pistolnya.

“Uruskan mayat-mayat ini” ejen FBI bertubuh sasa mengarahkan ejen FBI lain yang bersubahat dalam konspirasi itu. Dia kemudian mengeluarkan telefon bimbitnya dan menghubungi seseorang.

“Selesai Tuan Gabenor” ejen FBI itu memaklumkan kepada Gabenor. Ketawa Gabenor bergema di bilik tidur rumah agamnya. Lima saat selepas Gabenor meletakkan telefonnya, rumah agamnya meletup. Tiada siapa di sekitar rumah agam itu terselamat dari letupan dasyat tersebut.
 
-the end-
Cerpen tercipta hasil pengaruh cerita Prison Break.

 
nota kaki : di mana-mana ada konspirasi sekarang. korang yakin ke lecterur korang tak wujudkan konspirasi untuk carrymark korang? pergi buat esaimen sana. Hihi
 
 

No comments:

Post a Comment

sini2.komen kt sini.