Saturday, September 24, 2011

things needed in a relationship : commitment

salam.

APA ITU KOMITMEN?

Menurut kamus dewan edisi ke 4, definisi komitmen adalah :

1. sikap (pendirian atau perbuatan) memberikan sepenuh tenaga dan perhatian dsb atau menunjukkan sokongan dan azam yg sepenuhnya kpd sesuatu, iltizam.

2. perjanjian (persetujuan, kata putus, dsb) utk melakukan sesuatu yg menjadikan sesuatu pihak itu terikat utk melaksanakannya

Sudah terang lagi bersuluhkan maksudnye? Komitmen adalah salah satu ciri-ciri penting dalam sesuatu relationship. Memberi komitmen dalam hubungan bukanlah bermaksud korang kene tumpu dekat pasangan korang sahaja semate-mate. Okay, aku bagi contoh di mana komitmen tidak dapat korang berikan. Korang suka kat seseorang ni. Korang nak dia untuk melengkapi hidup korang. Tapi dalam masa yang sama korang addict gile dengan dota, study doplohpat jam, sibuk memanjang dengan aktiviti universiti dan workaholic. Tapi korang nak jugak bercinta/kahwin. Penting diri. Gune a.k.a spend masa dengan pasangan korang bile korang rase perlu je. What the funny! Abes tu, komitmen?




Jadi,kalau rasa masih belom boleh bagi komitmen kat anak dara atau anak teruna orang, tak payah mengade la nak ber relationship. Buat dua hati yang sepatutnya bahagia, kecewa je. kan? Pas kecewe korang jadik kejam dengan pasangan masing-masing. Dah jadi kejam korang nak putus-putus. Pastu meroyan. pastu in the end bunuh diri. Carik baru pulak lepas tu. Ulang benda yang sama. Sampai bila? sehingga akhir hayat?cewah.ayat novel tu.hueh hueh. Tak payah. Pegi tuntut ilmu serap komitmen dulu. Kalau dah ter ade relationship tu or dah ter kahwin, tapi komitmen takde lagi.pegi pasang komitmen cepat!

Seriously komitmen sangat penting dalam sesuatu hubungan. Kebanyakan sesuatu hubungan tu rosak sebab komitmen ni la. Pasangan selalu bergaduh besar bila isu komitmen ni diungkitkan dalam relationship atau dalam sebuah perkahwinan. Faktor utama jatuh bangun sesuatu hubungan adalah komitmen. semakin banyak komitmen korang bagi kat pasangan korang, semakin banyaklah bunga-bunga cinta yang korang dapat. awwww~ 

Jap,kenape ntah aku buat entry pasal love euwh-euwhayat mr k ni.bajet nak jadik penasihat cinta lah kununnye?buat preparation untuk diri sendiri sebenarnye.ehem.much love~ ala-ala najwa latif



ok,dah.bai!


7 comments:

  1. yeahh.. bg matured dlu maseng.. lau x wasting time n energy n money je..

    ReplyDelete
  2. best, aku suka post kau yang ni. wuhuuu~

    ReplyDelete
  3. oi-oi-oi . . dota jgn disalahkan okayh !
    grrr . .

    ReplyDelete
  4. nad : hehe.malu2.

    syamim : yg addict gile la.ko addict ke?kalau addict xyah bercinte.haha

    ReplyDelete
  5. skrg zaman PES pulak.gasaklah korang..

    ReplyDelete

sini2.komen kt sini.